Nabestaan Na Zelfdoding Gelderland

Links en boeken

Andere organisaties die Nabestaanden, lotgenoten, ondersteunen:
 

 

 

  • Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe (SNNZD): www.snnzd.nl

 

 

 

Afscheid nemen bestaat niet.
U kunt zich aanmelden voor onze eerstvolgende groeps-activiteit op 31 augustus 2024 
 door een berichtje te sturen naar anja@nnzg.nl of te bellen naar 0651 224 124.

 

Titel:      Uit de tijd gesprongen
Auteur:  Coby Leeuwenborgh-Kloosterman
ISBN:     978-94-022-3537-1

 

Coby Leeuwenburgh-Kloosterman neemt de lezer mee in een gruwelijke periode uit haar persoonlijk leven; haar geliefde zoon is uit het leven gesprongen. Veel onderwerpen komen aan bod: dood, liefde, verdriet, gemis en rouw. Hoe gaat ze hiermee om en hoe doorloopt ze dit proces? Ze heeft veel vragen, maar antwoorden komen vaak niet of nauwelijks. Hoe lukt het de schrijver en haar man om toch door te leven met deze heftige zielenpijn?

Titel:      Verborgen kracht, zichtbare verhalen
                nabestaanden over een suïcide
Auteur:  Ivonne van de Ven Stichting
ISBN:     9789491897825

 

De Ivonne van de Ven Stichting komt op voor betere suïcidepreventie in Nederland.
De verhalen van nabestaanden, die de Ivonne van de Ven Stichting het afgelopen jaar verzameld heeft, laten op krachtige wijze zien hoe ingrijpend voor alle betrokkenen een psychisch ziekteproces is dat eindigt in een suïcide.

Titel:      Leven met zelfdoding
Auteur:  Jolien van der Kooij Wouter de Jonge
ISBN:     9789078342007

 

Wat gebeurt er met je nadat je kind, je partner, je vader of moeder, een broer, zus of hele goede vriend zichzelf om het leven brengt? Hoe ziet je leven er na zo'n ingrijpende gebeurtenis uit? Dit boek hoopt antwoord te geven op die vragen. Het bestaat uit zestig brieven van mannen en vrouwen die in het verleden met zelfdoding van een dierbare te maken hebben gehad. In hun brieven richten ze zich tot een - voor hen onbekende - lotgenoot. Iemand die onlangs hetzelfde heeft meegemaakt en die ze hopen te helpen door hun eigen ervaring te delen.

Leestips

Vergeet mij nietje - Hoevele jaren we elkander moeten missen 
Dat weet ik niet, dat weet ik niet 
Maar wat 't lot in de toekomst zal beslissen 
Vergeet me niet, me niet 

 

(Willy Alberti en Johnny Jordaan) 

Titel:      Onzichtbaar gedragen
              Pastoraat bij sterven en rouw
Auteur:  Henk Veltkamp
ISBN:     9789043509824

 

Je bent predikant, ouderling of pastoraal medewerker. Wat te doen als er iemand overlijdt binnen een geloofsgemeenschap? Wat moet er gebeuren en welke rol kan je daar als contactpersoon of predikant in vervullen? Henk Veltkamp, ziekenhuispredikant te Eindhoven, weet dat er helaas vaak grote verlegenheid bestaat op dit punt. Hij behandelt de periode rond een ziekbed of de situatie bij een plotseling overlijden. Vervolgens beschrijft hij welke ondersteuning je kan bieden in de dagen tussen de sterfdag en de uitvaart. Ook reikt hij zaken aan voor de wijze van afscheid nemen in een dienst en de periode erna. Voor allen die zich vanuit het pastoraat betrokken weten. Compleet met een opzet voor rouwgroepen.

Titel:      Stil verdriet
Auteur:  Manu Keirse
ISBN:     9789020997477

 

Een boek en cd met openhartige getuigenissen en hartverwarmende teksten die troost en hoop bieden als je een dierbare verliest. Samengesteld door rouwexpert Manu Keirse van zijn boeken werden intussen meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Een waardevol geschenk voor wie troost zoekt na het verlies van een dierbare, en voor zij die het 'stil verdriet' van anderen beter willen leren begrijpen. Met vele praktische tips om beter met verlies en rouw om te gaan.

Titel:      Rouwen om zelfdoding
               Een zoektocht naar troost, antwoord en hoop
Auteur:  Albert Y. Hsu
ISBN:     97890435110080

 

Een zelfdoding roept hartverscheurende vragen op: Waarom is dit gebeurd? Waarom hebben we het niet zien aankomen? Hadden we het op een of andere manier kunnen voorkomen? Hoe moeten we nu verder leven? Velen vragen zich ook af of zij die voor zelfdoding kozen gedoemd zijn voor eeuwig gescheiden te blijven van God en hun geliefden. En anderen gaan zich misschien afvragen of het leven het wel waard is om het te leven. Na de dood van zijn vader, worstelde ook schrijver Albert Hsu met de intens emotionele en theologische vragen rond zelfdoding. Hoewel hij als geen ander weet dat er geen eenvoudige antwoorden te geven zijn, put hij uit de bronnen van het christelijk geloof om nabestaanden van een geliefde die zichzelf van het leven beroofde de weg naar God te wijzen - een weg van troost in ons verdriet en hoop voor de toekomst.

Titel:      Als jullie dit lezen ben ik dood
Auteur:  Tamara Baars
ISBN:     9789082826906

 

De agent pakt haar bij de schouders, kijkt haar indringend aan en zegt: 'Er is iets heel ergs gebeurd. Koen is overleden. Hij heeft zelfmoord gepleegd.' Met dit bericht begint voor Tamara Baars haar leven na Koen. Op 9 mei 2008 stapte haar broer op 30-jarige leeftijd volslagen onverwacht uit het leven. Ondanks dat Tamara wist dat hij zich niet goed voelde, was die mogelijkheid nooit bij haar opgekomen. Opeens behoort ze tot de groep: nabestaanden van zelfdoding. Over hoe zij als zus dit immense en plotselinge verlies leerde dragen, gaat haar boek.
Haar verhaal is een steuntje in de rug voor iedereen die in zijn of haar naaste omgeving te maken heeft met zelfdoding en herkenning zoekt. Daarnaast hoopt Tamara door het delen van haar ervaringen bij te dragen aan het open en onbevooroordeelde gesprek over zelfdoding, depressie en angsten. Tegelijkertijd is het een klein monument voor haar broer; voor wie hij was en wat hij voor haar betekende.

Titel:      Ik en de verloren ander
Auteur:  Liesbeth Gijsbers
ISBN:     9789021143699

 

Hoe leef je verder met het verlies van een dierbare aan de dood, wanneer die dood niet kwam maar zelf gezocht werd, veelal uit diepe wanhoop en eenzaamheid? Zelfdoding is niet te bevatten voor wie achterblijft, het is een werkelijkheid die onze vertrouwde zingeving voorbij is. Dat maakt dat je gemakkelijk in je rouw verdwaalt: in de nooit helemaal te beantwoorden vragen naar het hoe en waarom, en in verlammende gevoelens van schuld, woede of schaamte. Hoe vind je een begaanbare weg erdoorheen, terug het leven in? Liesbeth Gijsbers schetst haar eigen zoektocht naar houvast en een leefbare toekomst. Troost en perspectief vond ze vooral bij de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas. Die hielp haar een persoonlijk antwoord te geven op de trage vragen waarvoor de dood van haar zus haar gesteld had.

Uitgelicht
Film: Mijn grote broer

Eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet.

Klik hier voor meer informatie over deze film.

Op de "Links en boeken" pagina boeken over dit onderwerp te vinden.

Titel:      Als tranen mogen stromen ontstaat een zee
               van liefde
Auteur:  Wilma Koolstra
ISBN:     9789491897825

 

Als elke traan liefde is, zal ik dan ooit genoeg kunnen huilen? Rouw en liefde horen bij elkaar. Je huilt omdat je liefhebt. Soms kun je niet stoppen met huilen en soms is er slechts die ene stille traan, diep van binnen. Dit boekje gaat over tranen, over ruimte geven aan rouw en verdriet. Een boekje dat troost. Wilma Koolstra neemt je mee op haar persoonlijke reis door rouw, aan de hand van collages met korte teksten. Met een voorwoord van Manu Keirse.